Rak sečnega mehurja

» Rak sečnega mehurja

Rak sečnega mehurja ima ob zgodnji diagnozi in zdravljenju dobro prognozo. Vsako prisotnost krvi v urinu je potrebno jemati resno. Z enostavnimi preiskavami, kot sta ultrazvok sečil in pregled mehurja s kamero (cistoskopija) lahko rak sečnega mehurja odkrijemo ob prvem urološkem  pregledu.

POGOSTA VPRAŠANJA

Kaj je značilno za rak sečnega mehurja?

Rak sečnega mehurja ja skupek malignih celic urotelija – povrhnjega sloja celic mehurja. Z zapoznelo diagnostiko in operativno terapijo lahko začno te maligne celice vraščati v globlje sloje sečnega mehurja in bolezen se stopnjuje v invazivno obliko, ki je potencialna indikacija za odstranitev mehurja.

Kdo za rakom sečnega mehurja najpogosteje zboli?

Rak sečnega mehurja je trikrat pogostejši pri moških kot ženskah. Najpogosteje prizadene starejše, saj je večina bolnikov z rakom mehurja starejših od 65 let. V 70 % zbolevajo kadilci in ljudje, ki so bili izpostavljeni kemikalijam v proizvodnji (arzen, barvila, laki,…).

Kakšni so simptomi in znaki raka sečnega mehurja?

  • neboleča epizoda vidne krvi v urinu, kar naj bo alarm za pregled pri urologu
  • prisotnost krvi v urinu pod mikroskopom – mikrohematurija.

Kakšne težave povzroča napredovala bolezen? 

  • zapora urina
  • bolečine v ledvenem delu hrbtenice
  • ledvična odpoved

Kako poteka diagnostika raka sečnega mehurja?

Najboljša diagnostična metoda je cistoskopija, pri kateri s kamero pregledamo notranjo steno sečnega mehurja. V poštev lahko prideta tudi CT ali MRI trebuha.

Kako poteka zdravljenje raka sečnega mehurja?

Po postavitvi diagnoze je prva izbira zdravljenja vedno odstranitev tumorja preko sečnice z električno zanko – TURB. V sodobnem času lahko ob pomoči fotodinamične diagnostike (PDD) z uporabo barvila, ki ga pred posegom apliciramo v mehur, odkrijemo tudi tumorje, ki s prostim očesom niso vidni. S tem preprečimo zgodnjo ponovitev bolezni in omogočimo pravilen potek zdravljenja in ozdravitev bolnika. Glede na stadij bolezni imamo na razpolago več načinov zdravljenja:

  • aktivno opazovanje
  • ponovna operacija (re TURB)
  • intravezikalna kemoterapija – Mitomycin (MMC)
  • intravezikalna imunoterapija – Bacillus Calmette – Guerin (BCG)
  • odstranitev mehurja
  • sistemska kemoterapija in obsevanje
  • sistemska imunoterapija.

Zakaj je potrebno bolnika po zaključenem zdravljenju še naprej redno spremljati?  

Ker se tumorji mehurja radi ponovijo, so potrebni redni in v nekaterih primerih tudi doživljenjski urološki pregledi. Spremljanje bolnika pri urologu pomeni redne cistoskopije, preglede urina na maligne celice ter ultrazvoke sečil.

V Centru sodobne urologije si za pogovor s pacientom in svojci vzamemo potreben čas, da jim predstavimo različne terapevtske možnosti doma in v tujini ter jim pomagamo pri odločitvi za tisti način zdravljenja, ki obeta najboljše rezultate.

Za več informacij še danes pokličite Center sodobne urologije ali kliknite na “rezervacija termina” za pregled pri urologu.

Rezervacija termina

Termin lahko rezervirate preko e-pošte ali preko spletnega obrazca.

Kontakt

Dosegljivi smo na tel. št.:

01 292 61 60

Vodovodna cesta 100, Ljubljana

CENIK UROLOŠKIH STORITEV

STORITVE

Rak sečnega mehurja

Center sodobne urologije Jeršinovič, d.o.o., Vodovodna cesta 100, Ljubljana
Matična: 9477187000, Davčna: 78333113, TRR: SI56 10100 0061168098
E-naslov: [email protected], Telefon: 01 292 61 60
© 2024. Center sodobne urologije Jeršinovič, d.o.o.
Varstvo pravic | Politika zasebnosti | Piškoti
Odgovor želim

Sporočilo poslano

Sporočilo poslano. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Center sodobne urologije je na Vodovodni cesti 100 v Ljubljani. Vhod v stavbo si delimo z Diagnostičnim centrom Medilab. Nahajamo se v prvem nadstropju, kamor dostopate po stopnicah, na voljo pa je tudi dvigalo.

Za paciente in spremljevalce Centra sodobne urologije je parkiranje urejeno in brezplačno. Zapornica na parkirišče se na podlagi prepoznave registrskih tablic avtomatsko odpre.  

K nam lahko prispete tudi z mestnima avtobusoma št. 14 in 18 ali z vlakom (žel. postaja Ljubljana Brinje), saj domujemo ob železniški progi oziroma za Ljubljanskimi mlekarnami in Avto hišo Real.